AI-gaala 2024: Vuoden tekoälyteko on saanut yli 1,4 miljoonaa opiskelemaan tekoälyn perusteita
Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla 23.10. järjestetty AI-gaala kokosi yhteen yli 400 yritysjohtajaa, tekoälyn asiantuntijaa ja innovaattoria juhlistamaan tekoälyn saavutuksia ja tulevaisuuden mahdollisuuksia Suomessa. AI Finlandin ja Business Finlandin järjestämä tapahtuma palkitsi vuoden 2024 tärkeimmät tekoälyhankkeet, -toimijat ja käyttötapaukset kymmenessä kategoriassa. Vuoden tekoälytekona palkittiin MinnaLearnin ja Helsingin yliopiston Elements of AI -verkkokurssi.
Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla 23.10. järjestetty AI-gaala kokosi yhteen yli 400 yritysjohtajaa, tekoälyn asiantuntijaa ja innovaattoria juhlistamaan tekoälyn saavutuksia ja tulevaisuuden mahdollisuuksia Suomessa. AI Finlandin ja Business Finlandin järjestämä tapahtuma palkitsi vuoden 2024 tärkeimmät tekoälyhankkeet, -toimijat ja käyttötapaukset kymmenessä kategoriassa. Vuoden tekoälytekona palkittiin MinnaLearnin ja Helsingin yliopiston Elements of AI -verkkokurssi.
Ehdokkaita palkintokategorioihin asetettiin yhteensä 139, kehittäjistä soveltajiin, startupeista suuryrityksiin.
”Hakemusten laatu ja määrä yllättivät meidät positiivisesti. Suomen tekoälyinnovaatiot ovat ottaneet harppauksen oikeaan suuntaan tänä vuonna. Toisaalta kehitysvauhti kiihtyy koko maailmassa ja Suomen pitää edelleen kiriä pysyäkseen globaalissa kisassa mukana”, toteaa tuomariston puheenjohtaja Risto Siilasmaa.
Siilasmaan (WithSecure, perustaja ja hallituksen puheenjohtaja) kanssa valintapäätökset teki joukko tekoälyn ja liike-elämän asiantuntijoita:
- Tuomas Syrjänen, Futurice, Co-founder, AI Renewal, Chair of the Board
- Markku Räsänen, ConfidentialMind, CEO
- Hannu Sarja, Wideflow, CEO & Founder
- Juho Rousu, Aalto-yliopiston House of AI, Professor of machine learning
- Mari Luukkainen, Identity.vc, Principal
- Anna-Maija Sunnanmark, Business Finland, Chief Funding Advisor
- Charlotta Nyström, CIO, Outokumpu
- Karoliina Partanen, AI Finland, Director
Vuoden tekoälytekona palkittiin MinnaLearnin ja Helsingin yliopiston Elements of AI -verkkokurssi. Tuomaristo piti kurssia yhtenä suurimmista tekoälyyn liittyvistä teoista, joita Suomessa on tehty viimeisen 10 vuoden aikana. Elements of AI:lla on yli 1,4 miljoonaa opiskelijaa ympäri maailmaa. Se on onnistunut demokratisoimaan tekoälyosaamista globaalisti ja nostanut Suomen keskeiseksi toimijaksi tekoälyopetuksen kansainvälisessä kentässä, tuomaristo perusteli.
Gaala tarjosi tilaisuuden verkostoitumiseen, vertaisoppimiseen ja nopeaan tiedon siirtoon yrityksiltä toisille ja tulee näin edistämään yhteistyötä ja innovaatioita Suomessa.
”Ehdokasvyöry ylitti odotuksemme ja toi toivoa siitä, että suomalaiset yritykset ovat rynnänneet todella innovoimaan tekoälyn parissa. Tämä asettaa inspiroivan suunnan koko Suomelle”, tiivistää AI Finlandin johtaja Karoliina Partanen.
Maaliskuussa 2024 perustetun AI Finland -verkoston tavoitteena on lisätä tekoälyn soveltamista ja kehittämistä Suomessa. Verkostosta kiinnostuneeksi on ilmoittautunut jo yli 400 yritystä. AI Finlandin alkuvaiheen rahoitus on osa Teknologiateollisuuden 13,2 miljoonan tekoälyinvestointia.
Myös yhteistyökumppani Business Finlandin tavoitteena on rohkaista suomalaisia yrityksiä tutkimaan, kehittämään ja hyödyntämään tekoälyn mahdollisuuksia sekä Business Finlandin ja AI Finlandin tarjoamia rahoitusmahdollisuuksia.
”Oli hienoa huomata, että kaikki finalistit startup- ja scaleup -kategorioissa ovat myös Business Finlandin asiakkaita”, iloitsee Business Finlandin generatiivisen AI-kampanjan johtaja Aija Kalander.
Muihin yhteistyökumppaneihin Gaalan järjestelyissä lukeutuivat Gofore, Kauppalehti, Root Signals ja Red Hat.
Vuoden 2024 AI-gaalassa palkitut:
Vuoden datatalousinnovaatio: Telia Finland Oyj – Crowd Insights, tietoa väkijoukkojen liikkumiskäyttäytymisestä mobiilidataan perustuen
Vuoden tekoälyteko: Minna Learning Oy ja Helsingin yliopisto – Elements of AI-verkkokurssi
Vuoden yhteiskunnallinen vaikuttaja tekoälyn saralla: Petri Myllymäki, Helsingin yliopisto, FCAI, HIIT
Vuoden tekoälytutkija: Arno Solin, Aalto-yliopisto
Vuoden luova tekoälytoteutus: Helsingin yliopisto – Serendip, elämyksellinen tapa oppia kestävyydestä
Vuoden tekoälystartup: ConfidentialMind Oy – Ohjelmistoalusta, joka mahdollistaa generatiivisten työkalujen käytön sensitiivisiin tietoihin
Vuoden tekoälyscaleup: RELEX Oy – Tekoälytoteutus kaupan alan optimointiin
Vuoden tekoälykäyttötapaus teollisuudessa: Nokia Oyj, SK Telecom, NTT, NTT DOCOMO – AI-pohjainen 6G-ilmarajapinta
Vuoden tekoälykäyttötapaus terveydenhuollossa: Optomed Oyj – Silmänpohjakamera AI-yhteydellä
Vuoden tekoälykäyttötapaus asiakaskokemuksessa: F-Secure Oyj – AI-pohjainen tekstiviestisuojaus
Lisätietoja palkituista ja gaalasta: https://aifinland.fi/