Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Uutiset Keskeiset nostot ja uutiset AI Action Summit 2025 –tapahtumasta 

Keskeiset nostot ja uutiset AI Action Summit 2025 –tapahtumasta 

AI Action Summit kokosi 10.–11. helmikuuta Pariisiin yli 800 kutsuvierasta – valtioiden päämiehiä, yritysjohtajia, akateemisia asiantuntijoita ja kansalaisjärjestöjen edustajia keskustelemaan tekoälyn kehityksestä ja sen vaikutuksista yhteiskuntaan.   

Tämä huippukokous jatkoi aiempien tekoälyyn keskittyneiden kansainvälisten tapaamisten, kuten Bletchley Parkin (2023) ja Soulin (2024) huippukokousten, perinnettä. Pariisin kokouksen tavoitteena oli luoda tieteellisiä perusteita, ratkaisuja ja standardeja kestävämmän ja yhteistä etua palvelevan tekoälyn edistämiseksi.   
 

AI Finland oli mukana tapahtumassa, ja AI Finlandin operatiivinen johtaja Iida Lähdemäki osallistui myös Suomen Ranskan suurlähetystön pyöreään pöytään, jossa käsiteltiin Suomen ja Ranskan tekoälyinnovaatioekosysteemien kilpailukykyä. 

Keskeiset nostot ja uutiset Summitista: 

Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian vetäytyminen julkilausumasta – noin 60 maata sitoutui turvallisen tekoälyn kehittämiseen, mutta Yhdysvallat ja Iso-Britannia jäivät ulkopuolelle. 
Ranskan 109 miljardin euron investointi tekoälyyn – Macronin toimien tavoitteena vahvistaa Ranskan asemaa globaalissa kilpailussa ja Euroopan johtavana tekoälymaana. 
Ilmoitus EU:n gigafactoreista –  EU lanseerasi InvestAI-ohjelman, 200 miljardin euron investointirahaston, josta 20 miljardia kohdistetaan tekoälyn “gigafactoreihin”. 
•Puheenvuorot regulaation tarkastelun tarpeesta – AI Liability Directive näillä näkymin pois pöydältä, AI Actia kommunikoitiin sovellettavaksi joustavasti innovaatioiden tukemiseksi 
Eurooppalaiset open source -mallit – tarve kehittää EU:n omaa tekoälyekosysteemiä nousi vahvasti esiin puheenvuoroissa ja keskusteluissa. 

Suomi oli hyvin edustettuna niin yritys- kuin tutkimuspuolella. Lavalla nähtiin muun muassa pääministeri Petteri Orpo, EU:n digi- ja teknologiakomissaari Henna Virkkunen, AMD Silo AI:n perustaja Peter Sarlin, ja Suomen maailman kestävimmät datakeskukset nostettiin esiin tekoälyn ja kestävyyden keskusteluissa. 

Tapahtuman avasi tekoälytutkija Fei-Fei Li, joka käsitteli tekoälyn seuraavaa aaltoa: itsenäisesti toimivia robotteja ja perustamallien, konenäön sekä robotiikan yhdistämistä. Aloituspuheenvuoro ja tapahtuman teemat alleviivasivat yhteistyön ja eettisen tekoälykehityksen merkitystä. Keskustelu tapahtumassa keskittyi viiteen strategiseen aihealueeseen: 

Yleishyödyllinen tekoäly: Pyrkimys kehittää tekoälyä, joka palvelee julkista etua ja on kaikkien saatavilla. 
Työn tulevaisuus: Tekoälyn vaikutus työmarkkinoihin ja tarvittavat sopeutumistoimet. 
Innovaatio ja kulttuuri: Tekoälyn rooli innovaatioiden edistäjänä ja sen vaikutus kulttuuriin. 
Luottamus tekoälyyn: Turvallisten ja luotettavien tekoälyjärjestelmien kehittäminen. 
Globaali tekoälyn hallinta: Kansainvälisten hallintomekanismien luominen tekoälyn sääntelyyn. 

Näiden kehitystä myös AI Finland edistää tiiviissä yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.  

Lisätietoja